Ikke gå glipp av parallellsesjonene på Trøndelagsmøtet - spennende temamøter på maks en time med start 11.45.
Parallellsesjonene arrangeres som digitale møter der du kan stille spørsmål/kommentere. Også parallellsesjonene er gratis.
Hvordan får du plass?
Finn ut hvilken parallellsesjon du vil delta på og send en e-post til: [email protected]
Her ser du tema og innhold:
Trøndelags Europakontor inviterer til en høyaktuell sesjon med særlig betydning for vårt næringsliv og våre politikere.
9. mars 2020 publiserte EU-kommisjonens ekspertgruppe sin endelige rapport om et klassifiseringssystem som skal gjøre det tydeligere hva som er en bærekraftig aktivitet. Det viktigste å ta inn over seg er at klassifiseringssystemet kun er startskuddet. De neste 2–3 årene kommer det nye EU-regler og -direktiver på løpende bånd. Dette er regler og direktiver som tas inn i det norske regelverket, og som blir direkte relevant for vårt næringsliv.
EUs taksonomi, eller klassifikasjonssystem, peker på det omfattende omstillingsbehovet som vårt næringsliv og økonomi nå står overfor. Næringsutvikling som bidrar til klimaomstilling og reduksjon av egne utslipp, vil bli vinnerne i EUs kapitalmarkedsunion. Taksonomien blir et viktig verktøy for å frigjøre investeringskapital til grønne næringer og grønn omstilling. Dette innebærer indirekte at kapital styres bort fra ikke-bærekraftige økonomiske aktiviteter. Vi ser allerede at interessen for bærekraftige finansprodukter har vokst kraftig. For å henge med på kappløpet i et finansmarked som premierer grønn omstilling, må Trøndelag nå bygge videre på vår kunnskap og innovasjonsevne. Vi må tenke både større og lengre frem i tid.
Hvilke insentiver for bærekraftig aktivitet kan trøndersk næringsliv forvente? Hvordan kan trønderske bedrifter tjene på grønn omstilling? Hvor ligger Trøndelags neste konkurransefortrinn?
Ta del i kunnskapsutveksling rundt taksonomiforordningen, og del dine tanker om hva ordningen vil bety for trøndersk næringsliv!
Koronavirusutbruddet i 2020 utviklet seg til en pandemi med store konsekvenser for nærings- og arbeidsliv, offentlig økonomi og finansnæringen. Men på tross av nedstenging, økt mislighold og ultralave renter kan det virke som om næringslivet og finansbransjen i Trøndelag går bedre enn fryktet.
Finansnæringen melder imidlertid om fortsatt betydelig usikkerhet knyttet til den videre utviklingen.
- Vil krisen bli dypere og mer langvarig enn tidligere antatt?
- Kommer den store nedturen først nå, eller vil 2021 bli et år med vekst og utvikling i trøndersk næringsliv?
- Hvorfor har bolig- og hyttemarkedet vært hett under den største økonomiske krisen etter krigen?
- Hva skjer om realrenten fortsetter sin 700 års historie og faller videre?
Hvordan ser finansnæringen på 2021? For å drøfte dette kommer:
- Idar Kreutzer - Adm dir Finans Norge,
- Jan-Frode Janson - Adm dir Sparebank1 SMN
- Hege Toft Karlsen - Konsernsjef Eika-gruppen
- Trond Mellingsæter - Country Manager Danske Bank
- Dag Olav Løseth - Adm Banksjef Orkla Sparebank
- Jon Håvard Solum - Adm Banksjef Grong Sparebank
Arrangør er Jon Håvard Solum, Grong Sparebank.
For å få tilgang til nok arbeidskraft i fremtiden må hele den trønderske arbeidskraftressursen utnyttes. Det betyr at både enkeltpersoner, virksomheter og regionen som helhet må være rustet til å møte krav om ny kompetanse og evne å håndtere omstilling. I Luxembourg ble det nylig gjennomført et pilotprosjekt der 11 bedrifter fra et bredt spekter av bransjer deltok. Gjennom samarbeid med offentlige myndigheter og utdanningsinstitusjoner ble det utviklet en strukturert tilnærming og en teknisk plattform for å ivareta koblingen mellom fremtidige arbeidskraftbehov, utdanningstilbud og arbeidstakeres kompetanse.
Gjennom presentasjon av analyser og intervjuer med sentrale aktører vil vi reflektere rundt viktige spørsmål som:
• Hva vet vi om fremtidige kompetansebehov i Trøndelag mot 2030?
• Hvordan kan vi jobbe for å møte kompetansebehovene, slik at tilbud matcher etterspørsel?
Fasilitatorer er Stian Gårdsvoll og Pernille Groth Brodtkorb fra PwC.
Vel møtt til en engasjerende sesjon der publikum vil inviteres til å diskutere og reflektere om hvilke løsninger som vil bringe Trøndelags samlede kompetanse fremover!
"OCEAN SPACE CENTRE – SLIK OMSTILLER VI HAVNASJONEN NORGE"
Arrangører: NHO, NTNU og SINTEF
Verden trenger mat, mineraler og energi, og løsninger på dette finnes i havrommet. Norge skal omstille til flere verdikjeder som også skaper arbeidsplasser av havrommet.
Regjeringen går nå inn for å realisere Ocean Space Center, for forskning, industri og utdanning av framtidens kandidater innen havnæring.
Når vil det stå ferdig og hvor stor fart vil det sette på omstillingen?
Velkommen Møteleder Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag
"Havnasjonen Norge: enorme muligheter" Vegar Johansen, konserndirektør SINTEF Ocean og Olav Bolland, dekan NTNU fakultet for Ingeniørvitenskap
Spørsmål / kommentarer
"Fra visjon til virkelighet: Veien fram til realisering" Simen Bakken, prosjektleder for OSC i Statsbygg (byggherre)
Spørsmål / kommentarer
Panelsamtale : "OSC: viktig for Trøndelag – viktigst for Norge og verden"
-
-
- Iselin Nybø Næringsminister
- Henriette Undrum Plassjef, Equinors forskningssenter
- Gard Ueland Adm.dir. i Kongsberg Seatex og styreleder Maritimt Forum Midt-Norge
- Vegard Evjen Hovstein Grunnlegger og adm.dir. Maritime Robotics
- Tore O. Sandvik Fylkesordfører, Trøndelag
- Alexandra Bech Gjørv Konsernsjef SINTEF
- Anne Borg Rektor, NTNU
-
Oppsummering, konklusjoner Møteleder Tord Lien
Norge ligger i toppsjiktet i Europa for produktivitet og verdiskaping innen bioøkonomien.
Her i Trøndelag har vi rikt med bioråstoffer i skog, hav og jordbruket. Vi har unike fortrinn på området som vi må utnytte til å skape en region med konkurransekraft og vekst innenfor bioøkonomien.
14. januar har vi invitert 6 av de mest spennende utviklingsprosjektene på dette området i Trøndelag i dag.
Hvem kommer?
Ocean Geoloop v/Oddgeir Lademo
Felleskjøpet Forutvikling v/Knut Røflo
Ecopro v/Tore Fløan
Nutrimar v/Conor Foster
Kystmiljø v/Tina Olaissen
Med oss i studio har vi også
Lars Bendik Austmo, Stasjonsleder NIBIO
Vigdis Harsvik, regiondirektør Innovasjon Norge
Trøndelag Fylkeskommune
Marit Aursand, spesialrådgiver SINTEF
Vi lover deg en seanse med engasjement, kunnskap, innovasjon og ikke minst tydelige bestillinger fra næringslivet selv i forhold til hva som trengs for å utvikle dette arbeidet videre her i Trøndelag!
Velkommen!
Arrangør Innovasjon Norge
Den norske modellen har tatt oss relativt trygt gjennom pandemien. Nå fortsetter omstillingen til en mer digitalisert arbeidshverdag og et klimavennlig næringsliv. Må deler av vår samfunnsmodell gå tapt i en slik omstilling eller kan samarbeidsmodellen benyttes for å styrke bedriftenes og regionens konkurransekraft?
LO inviterer til en spennende sesjon om den norske samarbeidsmodellen som har bred tilslutning blant arbeidslivets parter, myndigheter og sentrale forskningsmiljøer. Det vil bli åpnet for spørsmål og kommentarer.
Innleder: Roger Bjørnstad, LOs sjefsøkonom
Møteleder: Malin Solheim Buan
Arrangør Trøndelag fylkeskommune: Godspolitisk lunsj - bærekraftig bylogistikk.
Vi gjentar suksessen og ønsker velkommen til Godspolitisk lunsj, et møte mellom samfunnsliv og næringsliv med fokus på godstransport i forbindelse med Trøndelagsmøtet.
I år kommer samferdselsminister Knut Arild Hareide, kommer du?
Årets tema: Bærekraftig Bylogistikk.
«Hvordan kan næringstransporten bli grønnere og mer effektiv»?
Helhetlig kunnskap om bylogistikk er nødvendig for å kunne få en bærekraftig vekst i by. Bylogistikk henger sammen med hvordan gods kommer til og fra regionen og hvordan gods blir distribuert til og fra godsknutepunkt/huber i og eller rundt by. Hvordan kan vi møte utfordringene med 0-vekstmål og ønsket om fortetting i by som vil kreve stadig mer gods og næringstransport i by og bynære strøk. Hvordan kan næringstransporten bli mer effektiv og grønnere, hvilke konsepter kan bidra til en bærekraftig bylogistikk som er akseptabel for innbyggere og samfunnet som samtidig gir forutsetninger for en levende by i vekst? Hvordan løser vi dette? Kan Nasjonale føringer igjennom byvekstavtalene være en del av løsningen?
Trøndelag fylkeskommune har utfordret næringslivet til å utarbeide skisser til konsept for bærekraftig bylogistikk, tre konsortier ledet av Rambøll, Mobilitet og Norconsult konkurrerer om hvem som kommer fram med den beste skissen. Vinneren vil bli annonsert på godspolitisk frokost og vil vil få en premie på 300 000 kroner til videre arbeid med sitt konsept.